Home » Je Limburg Wine Trail gids

Wine Trail gids: Patrick Franken

Limburg & Trailrunning

Deze combinatie ligt erg voor de hand met het prachtige gebied met een mooie aaneenschakeling van trailpaden en heuvels. Mijn passie voor het onverhard lopen is al erg vroeg begonnen. Natuurlijk gaat dit hand in hand met liefde voor de natuur. Op 10-jarig mannetje maakte ik de stap naar atletiek en is dat het startsein geweest van een leven lang hardlopen. Eerst als prestatieloper, daarna meer de avontuurlijkere kant op gegaan. Dit resulteerde in buitenlandse loopavonturen. In 1993 trok ik als 19-jarig mannetje richting de Mont-Blanc voor de plaatselijke bergloop Cross du Mont-Blanc te lopen. Toen de populairste bergloop ter wereld en ondertussen uitgegroeid tot een begrip in de trailrun wereld onder de noemer Marathon de Mont-Blanc. 

Koning van Spanje Trail & Alfa Trailrun

In 2006 richtte ik een website op met de naam 'Mountainrunning.nl', omdat ik wilde proberen het berglopen populair te maken in Nederland, maar dat ging pas echt lukken toen ik de naam trailrunning omarmde. In 2009 lag ik aan de basis van het huidige trailplatform MudSweatTrails. In 2010 ontwierp ik de eerste Koning van Spanje route, toen nog 28km, en ieder jaar kwam ik met nieuwe routes. In 2020 heb ik me teruggetrokken na 10 mooie jaren. Tussendoor richtte ik ook de Alfa Trailrun op, waarbij de start en finish op de Alfa Bierbrouwerij plaatsvindt. Een uniek stukje Limburg. Beide races organiseer ik niet meer, maar ben ik vol voor Limburg Wine Trails gegaan. 

Limburg & Wijn

Deze combinatie is voor velen nog niet erg voor de hand liggend en mijn inspiratie komt ook uit Italië. Daar liep ik eind 2018 de prachtige Valtellina WineTrail race. Hardlopend door de prachtige wijngaarden en dit wilde ik ook in zuid-Limburg. Limburgse wijnbouw is in volle ontwikkeling en kwalitatief op een hoog niveau gekomen. Het aantal wijngaarden groeit gestaag. Hierin wil ik jullie meenemen. Hardlopend kun je deze wijngaarden mooi combineren en aangezien ik als parcoursbouwer van de eerder genoemde trailruns veel paadjes ken in het zuid-limburgse heuvelland kan ik ervoor zorgen dat we naast mooie wijngaarden ook een prachtige en uitdagende route voorgeschoteld krijgen.

WSET 3 opleiding

Wine Spirits Educational Trust is een internationale wijnopleiding, waarvan ik niveau 2 en 3 met goed gevold heb afgerond, waarmee ik me wijnspecialist mag noemen. Hiermee heb ik voldoende baggage om jullie over de wijnbouw, maar ook Limburgse historie, terroir en toekomst te vertellen. 

Totaalbeleving

Een Limburg Wine Trail is voor mij synoniem aan een totaalbeleving van Limburgse natuur en bourgondisch leven. Eerst het sportieve gedeelte en daarna het aangename deel. De vraag of hardlopen en wijn samengaan is nee. Eerst lopen, daarna proeven is de sleutel tot een topbeleving. Er gingen jullie al meerdere enthousiaste deelnemers voor, dus kom met me mee en beleef het ook!